IROP

Název projektu: Buzola – aktivně zpět
Registrační číslo: CZ.06.2.58/0.0/0.0/16_060/0003231
Výzva: 43. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ II.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií (Evropský fond pro regionální rozvoj, Integrovaný regionální operační program)

Předmětem projektu je rozšíření kapacity sociálního podniku Ultina. Těžištěm jeho činnosti je vývoj a výroba sportovních i civilních vozíků a dalších sportovních zařízení pro osoby na vozíku. Smyslem fungování společnosti Ultina je navracet vozíčkáře zpět do aktivního života a to jednak prostřednictvím vlastní výroby, ale i dalších činností v místní komunitě vozíčkářů. Rozšířením kapacity navržené v rámci tohoto projektu bude možné přijmout celkem 5 nových zaměstnanců, z toho 2 z cílové skupiny osob zdravotně znevýhodněných.

Hlavní cíle projektu je možné shrnout do dvou následujících oblastí:
1. rozšíření prostorové kapacity sociálního podniku (pronájem nových výrobních prostor a nákup vlastních strojů a zařízení, díky kterým dojde k zefektivnění procesů v podniku)
2. personální rozšíření kapacit sociálního podniku o celkem 5 zaměstnanců, z toho 2 z cílové skupiny vozíčkářů.

Vytváření pracovních příležitostí pro osoby se zdravotním handicapem (vozíčkáře) je jednou z elementárních aktivit společnosti Ultina. Společnost chce dát vozíčkářům příležitost k seberealizaci. To znamená dát jim možnost uvědomit si své schopnosti, poznat své možnosti a na společný cíl soustředit svou energii. Jednoduše možnost být součástí týmu a přispět k vytvoření kolektivního díla. Společnost, s ohledem na vlastní zkušenosti některých zaměstnanců s životem na vozíku, považuje za nesprávné zaměstnávání schopných (třeba pouze méně průbojných vozíčkářů) zavedeným způsobem „chráněná dílna“. V mnoha případech se jedná o velmi schopné lidi, kterým úraz třeba neumožnil dostudovat a zapojit se běžným způsobem do „běžného“ života. Společnost se již nyní snaží podpořit „začínající“ vozíčkáře a to například realizací dalších „projektů“ jako například Aktivity kempy nebo kampaň „Děláme věci stejně jako vy“, jež má odbourat předsudky veřejnosti a inspirovat doposud neaktivní vozíčkáře. Důvodem pro rozšíření sociálního podniku je také rozvoj již nyní velmi intenzivně navázané spolupráce s komunitou místních vozíčkářů, stejně jako s komunitami vozíčkářů v jiných regionech ČR.

OP PIK

Název projektu: Účast na mezinárodním veletrhu REHACARE 2022
Registrační číslo: CZ.01.2.111/0.0/0.0/18_244/0018521
Výzva: VÝZVA IV Individuální účasti MSP na výstavách a veletrzích
Projekt je spolufinancován Evropskou unií (Evropský fond pro regionální rozvoj, Integrovaný regionální operační program)

Firma očekává přínos v rozšíření distribučních kanálů. Tímto rozšířením dojde i k zásadnímu pozitivnímu vývoji ekonomických ukazatelů a následným zvýšením produkce získá společnost potřebnou ekonomickou stabilitu a bude tak schopna zajistit udržitelnost svých projektů.​

Kreativní vouchery

Název projektu: Ultina – „Zrození vozíku“
Registrační číslo: 0461000752
Projekt je financován Evropskou unií NEXT GENERATION

Cílem je vytvořit soubor krátkých videí, které poutavě představí proces výroby invalidního vozíku od jeho zaměření, přes výrobu výkresů, 3D animace, schvalovací proces, vlastní dílenskou výrobu až po předání zákazníkovi. Výsledkem by měla být atraktivní prezentace metody bespoke – Ultina bespoke by czechs. Jsme (majitelé a zaměstnanci) skupina lidí, kteří známe potřeby, sny a touhy vozíčkářů…všichni jsme propojeni s životem vozíčkářů tou nejužší možnou vazbou (sami vozíčkáři nebo rodinní příslušníci vozíčkářů). Od kreativního díla očekáváme, že světu ukáže náš příběh, náš způsob práce (náš dnes už ve světovém měřítku ojedinělý způsob práce) a tím nás v očích veřejnosti a zákazníků oddělí od konkurence, protože nejsme společnost, která je zaměřená na převážně na hromadění zisku…naším hlavním cílem je zlepšovat životy uživatelů našich vozíků (jsme zapsaný sociální podnik, zaměstnáváme přátele vozíčkáře, dva majitelé jsou vozíčkáři a jeden majitel je otcem vozíčkáře). Od kreativního díla očekáváme, že vzbudí zájem o náš příběh a ukáže veřejnosti, co všechno je možné dokázat i se značným znevýhodněním…dílo bude motivovat a inspirovat…to by měl být společenský přesah projektu…v to doufáme a proto věříme, že nás MK podpoří… Jak uvádíme výše: „Projekt nám přinese materiál, který budeme používat 5 až 10let. Obsah nebude podléhat změnám v času / našeho vývoje, ukáže naši metodu, preciznost, příběh.“ …a možná přetrvá jako ukotvení historie naší společnosti ještě déle…